Ekolayzer Nedir?

Ekolayzır spesifik ses frekansları üzerinde kazanç artışı ya da azaltışı yapabildiğimiz bir kontrol mekanizmasıdır.ekolayzır bu işlemi yaparken diğer frekansların sinyallerini etkilemez.

ekolayzır kullanımı modern müzik endüstrisinde çalışanlar veya evinde müzik kaydetmeye çalışanlar için çok büyük önem arz eder.ancak ne yazık ki büyük çoğunluk ekolayzırın müziğe sağlayacağı etkilerden ya haberisiz ya da oldukça yanlış kullanıyoruz.



bu konuda etkinlik kazanabilmek için yapılabilecek iki aşamalı bir çalışma ile kulağınızın ekolayzırın yaptığınız değişikliklere nasıl tepki vereceğini(kısmen) önceden kestirebilir,zaman içinde sorunlu frekansın ne olduğunu direkt olarak anlayıp düzeltebilir hale gelebilirsiniz.

1.aşama:müzik dinlerken önünüze bir ekolayzır açıp (winamp'ınki bile olur)frekans gruplarının seviyelerinin yükseltilip azaltılmasının etkilerini keşfetmeye çalışın uzun süreli bir çalışma sonucunda genel bir fikriniz olacaktır.

2.aşama:bu aşama biraz daha teorik bilgiye dayalı ve ilk aşamada edindiğiniz izlenimleri teorik temellere oturtup daha ileri seviyeye taşıma amaçlı.şimdi ovtav başına ekolayzır frekanslarını inceleyelim


a)1.oktav:birçok kayıt için kullanılabilir ilk oktav budur.40-80 hz arasını kapsar.bu frekanslar alçak bas frekansları diye tabir ettiğimiz frekanslardır.bu frekanslar fletcher munson etkisi nedeniyle düşük volumlerde duylumazlar,ancak kaydın güçlü ve geniş bir bas imajına sahip olması bakımından önemlidir.hip-hop r&b kayıtlarında bu frekansların önemi büyüktür ama kirli bir sounddan kaçınmak için aşırıya kaçılmamalıdır.

b)bas alanı:80 ile 250 hz arasında 1.5 oktavlık bir alanı kapsar.enstrumanların dolgun tınlasını sağlar.


c)düşük orta frekanslar:250 ile 500 hz arasında 1 oktavlık bir alanı kapsar.kalın sesli enstruman seslerine daha yüksek bir tanımlama ve parlaklık katar ancak abartılıp çok açılması halinde bas davlluarın karton kutu gibi tınlamasına neden olur.

d)orta frekanslar:500 hz ile 2 khz arasında 2 oktavı kapsar.orta freakanslı enstrumanlar (vokal,gitar piyano vb) üzerinde kontrol sağlar,ekolayzırdaki uygulma şekli genlede bu frekansları bir miktar kısmaktır.böyleylikle daha klaiteli tınlar
enstrumanlar.

e)orta yüksek frekanslar:2 ile 4 hz arasında bir oktavı kapsar.vurmalı çalgılardaki dinamizm ve atağı arttırmak için ya da bu frekanslarda anlaşılmaz olan vokal hecelerini belirginleştirmek için kısılabilir.


f)yüksek frekanslar:4 ile 6 hz arasında yarım oktavı kapsar aşırı bulunmaları yorucu bir dinleme deneyimine neden olacağından kısılırlar.

Hiç yorum yok: